Zero Carbon House, Chorley

The clients challenge was to develop a wholly sustainable family eco house, incorporating local materials and maximising the natural environment into which the property is to be built.

The proposed residence, located in Chorley Lancashire, will be carbon neutral and achieve Code Level 6 of the ‘Code for Sustainable Homes’. In order to achieve this, the house will be positioned and detailed to reduce energy consumption whilst minimising over-heating through solar gain.

The building incorporates ancillary accommodation within the created roof space, living space at ground floor level and bedrooms at the lower ground floor level. The building is centred upon a spine wall of rough hewn coursed natural stone that threads its way through the building both externally and internally. This concept is a visual interpretation of the local vernacular and ensures that visually the building sits low in the site and encourages the landscape to mature around and over it.

Location: Chorley
Keys Aspects: Architecture, Sustainability, Planning

PDF Download
Residential

Zero_Carbon_Home_Chorley_1
Zero_Carbon_Home_Chorley_2
Zero_Carbon_Home_Chorley_3
Zero_Carbon_Home_Chorley_4
Zero_Carbon_Home_Chorley_5
Zero_Carbon_Home_Chorley_6
Zero_Carbon_Home_Chorley_7
Zero_Carbon_Home_Chorley_8
Zero_Carbon_Home_Chorley_9